Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w mojej x5 chciałbym wyciągnąć lampę przednią lewą

bo nie świeci xenon prawdopodobnie dlatego że spaliła sie przetwornica napięcia z 12 na 20 tyś volt ,

która to jest prawdopodobnie (bo tylko widać ją częściowo) na spodzie lampy(jeśli to ona)

a potrzeba mi wyciagnąć lampę żeby dostać sie do tego pudełeczka jakby aluminiowego

i stwierdzić dalej co jest przyczyną nieświecenia xenonu

obie żarówki są dobre te palniki czy jak to sie nazywa co są na żarówkach tez sa dobre

bo zmieniałem na stronę druga i spoko świecą

próbowałem wyciągnąć lampę odkręciłem 4 śruby ale coś tam nie dawało i niechciałem urwać

to stwierdziłem z kolega że chyba trzeba zderzak zdjąć żeby wyszła ale mam nadzieję, że nie

więc może wie ktoś o co chodzi?

pozdro J.

Opublikowano
Witam! Kolego o ile się dobrze orientuję,a widziałem osobiście, jak u mnie elektryk wyciągał przy wymianie żąrówki to tylko są te cztery śruby.Z tym,że najpierw wyciągał taką listwę spod lampy i przez tą szczelinę dodatkowo długim śrubokrętem naciskał na zatrzaski, żeby lampa wyszła bez większego oporu.Poprostu zatrzaski fabryczne trzymały tak mocno, że trzeba je było trochę "wspomóc".Więcej śrubek raczej tam niema.Nawet nie wiem , czy wyciągając zderzak coś byś zyskał.Pozdrawiam!
Opublikowano

przeczytałem dzięki szefie może masz rację bede miał czas to lukne bo mnie ta nieświecąca żarówka nie daje spokoju

i prosze o następne komentarze :)

Opublikowano

Widze ze Twoje X5 jest z 2005 wiec po lifcie, nie ma tam zadnej listwy pod lampa. Trzeba zdjac zderzak. Listwa wystepuje przed liftem a po zderzak podchodzi pod lampe i jest profilowany.

Pzdr,

M.

Opublikowano

zgadza sie tak jak piszesz mam taką bmkę

chyba wiesz co mówisz bo widze że masz podobną maszynę

cóż jeśli masz rację to nie za dobrze jakbym miał samemu wyciągać to bede musiał sie pobawić

ale na to musze mieć czas a nie bardzo mam

chyba bede musiał sie udac do serwisu żeby mi to zrobili zapytac sie ile bedzie to kosztować i sie pogodziść z ceną

dzięki za odzew i proszę o więcej

Pozdro J.

Opublikowano
Dokladnie jak pisze przedmowca nie obedzie sie bez zdjecia zderzaka ale go bardzo prosto sie sciaga po 2 srobki po bokach przy nadkolach i od czola jak sie nie myle 2 pod maska i chyba 3 lyb 4 pod zaslepkami i otwiera sie zderzak i u dolu go nie musisz odkrecac bo trzyma sie jak na zawiasach.Bardzo prosta operacja ale teraz zimno i niechce sie grzebac i nabawic sie grypy..
Opublikowano

Musisz delikatnie pokombinowac, srubek jest kilka reszta zatrzaski, ja po odkreceniu srubek ciagnalem go jakby w bok i dol i do siebie po kazdej ze stron. Zatrzaski blotnikow lapia sie za oczka w zderzaku. Pierwszy raz byl koszmarny bo nie wiadomo jak to sie tam trzyma, za drugim razem to juz mila robota.

Cierpliwosc wskazana, jak zlamiesz zatrzask to pol biedy, jak oczko w zderzaku no to sie nie bedzie trzymalo...

Srubki jak napisane powyzej.

Opublikowano

no cóż

byłem dziś w serwisie bmki pytałem co z tą lampą powiedzieli że w tych lampach sie nie wymiennia części tylko całą lampę sie wymienia

więc poprosiłem żeby mi znalazł ile bedzie kosztować

znalazł pokazał i widzę że trzeba będzie kupic używana bo nowa to lepiej nie bede mówił ile kosztuje z resztą wtajemniczeni pewnie i tak wiedzą

a jest to biksenon prawdopodobnie(bo w serwisie to chyba wiedzą co szukają)

dzięki mmx i olorob dzięki za fachowe porady jak zacznę działać coś z tym gównem to na pewno bede korzystał z waszego doświadzczenia w razie co to i na priw napiszę

olorob?... 2 śrubki przy nadkolach rozumiem(po obu stronach auta trzeba sciągac czy wystarczy po stronie co lampę wyciągam?)

i od czola jak sie nie myle 2 pod maska
też chyba rozumiem , to chyba chodzi o te pod maską na samej górze tak na środku maski jesli dobrze

myślę?

i chyba 3 lyb 4 pod zaslepkam
gdzie te zaślepki są ?

pozdro ludzie dobrej nocy

J.

Opublikowano
Od czola zderzaka masz 2 male zaslepki w raze holowania otwory na hak z uchem do holowania i jak sie pochylisz to 2 sa widoczne przez siadke w zderzaku sa to srubki na torxa,prosta operacja.