Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zmieniałem ostatnio węże od podciśnienia w M57 330D, przedlift.

Wymieniłem wąż dochodzący do turbiny, zaworu sterowania turbo, vaccum.

Problem natomiast mam z wężem od EGR i dwoma innymi ( nie wiem do czego są ). Nie mogę ich wymienić bo znikają mi pod kolektorem i nie ma kompletnie dostępu. A z racji tego że nowe węże mają 3mm to ciężko się je naciąga i dostęp musi być dobry, by je założył.

Dwa węże, znajdujące się zaraz za EGR są mocno zniszczone, a jeden pęknięty. Są widoczne tutaj; http://www.realoem.com/bmw/diagrams/m/q/69.png

Wpięte są w trójnik, obok zaślepki 7.

Nie mogę ich znaleźć na realoem.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

jak masz gdzie to zdejmij kolektor i będzie jak na dłoni

prawdopodobnie idą węże do poduszek silnika bo w 330 są utwardzane ciśnieniem + dodatkowo pewnie idzie jakiś przewód do gruchy od sterowania klapkami w kolektorze

Opublikowano
Chodzi tutaj o sławne klapy zawirowań? Myślałem że w 3,0D ich nie ma;)

nie ma, w twoim silniku ich nie ma.

Opublikowano

nie ma, w twoim silniku ich nie ma.

Dzięki, chciałem się upewnić :cool2:

Wiesz może do do czego wędrują węże podciśnienia za EGR-em? Są na takim trójniku. Jeden leci do pompy vaccum, drugi pewnie do sterownika EGR, a co z trzecim się dzieje to nie mam pojęcia. Chciałbym go spróbować wymienić bez zrzucania kolektora dolotowego..