Skocz do zawartości

[e39] Przy wcisieciu sprzegal pokazuje przez chwile spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam nie wiem czy to problem czy tak powinno byc ale zaczolem sie martwic wiec napisze do was.. Posiadam e39 z 99 z silnikiem diesel 3,0l... gdy jade autkiem i mam np. na biegu obojetnie jakim i wcisne sprzeglo pokazuje chwilo spalanie tak dojdzie od 0 do 10 12 l i spadnie... wszyscy tak macie czy mam jakas usterke??
Opublikowano
Witam nie wiem czy to problem czy tak powinno byc ale zaczolem sie martwic wiec napisze do was.. Posiadam e39 z 99 z silnikiem diesel 3,0l... gdy jade autkiem i mam np. na biegu obojetnie jakim i wcisne sprzeglo pokazuje chwilo spalanie tak dojdzie od 0 do 10 12 l i spadnie... wszyscy tak macie czy mam jakas usterke??

Wlasnie sprawdzalem i u mnie nic podobnego nie ma miejsca.Czyli spalanie nie powinno sie zwiekszac a zmniejszac....Moze sprzeglo sie juz slizga?

Opublikowano

Wlasnie sprawdzalem i u mnie nic podobnego nie ma miejsca.Czyli spalanie nie powinno sie zwiekszac a zmniejszac....Moze sprzeglo sie juz slizga?

Nie, nie. Koledze chodzi raczej o ekonomizer tylko się nie określił dokładnie chyba. Jeżeli chodzi o ekonomizer to tak ma być :D Wskazówka opadnie, podniesie się troszkę i przy całkowitym zatrzymaniu spadnie z powrotem :D

Opublikowano

Nie, nie. Koledze chodzi raczej o ekonomizer tylko się nie określił dokładnie chyba. Jeżeli chodzi o ekonomizer to tak ma być :D Wskazówka opadnie, podniesie się troszkę i przy całkowitym zatrzymaniu spadnie z powrotem :D

No, chodzi mi o ekonomizer ten pod obrotami,jezeli jade np na 3 i wciskam sprzeglo to ekonomizer idzie w lewo czyli spada a u kolegi wtedy idzie do 10-12 i wtedy spada a tak byc nie powinno.A to co ty opisales to dzieje sie jak dojezdza sie do skrzyzowania na luzie bez biegu wtedy wskazowka idzie na 12l i spada na zero...

Opublikowano
Przecież to normalna sprawa naciskasz sprzęgło to silnik ma przez moment większe obroty i wtedy wskazówka idzie na np 12 do 20 l ale po chwili spadnie prawie do zera .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie.Koledzy macie rację-tak ma byc.Szczególnie jak zatrzymujemy się to przy małej prędkości ok.20 km/h na wysprzęgleniu wskazówka dojdzie do +/- 10 l a po zatrzymaniu zejdzie na zero.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Ale koledze chodzi o to jak jedzie na biegu przy wiekszej predkosci np na 3,4,5.Sprobujcie sami jechac na biegu i w tym czasie wcisnac tylko sprzeglo,u mnie idzie w dol a nie w gore....
Opublikowano
Ale koledze chodzi o to jak jedzie na biegu przy wiekszej predkosci np na 3,4,5.Sprobujcie sami jechac na biegu i w tym czasie wcisnac tylko sprzeglo,u mnie idzie w dol a nie w gore....

zgadza sie na chwile mi spadnie na dol do 0 po chwili zwiekszy sie do 10 pozniej znow 0.. nie wiem co jest grane:(

Opublikowano

W 320d jest dokładnie tak samo i to całkiem normalne.

Tak ma być.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
dzieki chlopaki:) Wolalem sie zapytac bo wczesniej jakos na to uwagi nie zwracalem:( a wole jak z moja zona barbara jest wszystko ok:)
Opublikowano

U mnie też tak jest, że jak wcisnę sprzęgło, żeby wypiąć bieg to czasem na chwilę wskazówka poleci w stronę 10 litrów lub przynajmniej przez chwilę pozostanie na tym samym poziomie i dopiero po chwili spada do ZERA.

Pzdr.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Właśnie to samo zauważyłem. Przy wrzuceniu na luz w trakcie jazdy (zaraz po wciśnieciu sprzęgła), ekonomizer szybko opada do zera, potem na dwie sekundy dochodzi do 10l (mimo, że silnik pracuje na wolnych obrotach), a potem sznowu spokojnie usadawia się na zerze. I na pewno to jest normalny objaw? Można prosić o więcej opinii?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I na pewno to jest normalny objaw? Można prosić o więcej opinii?

No przecież całą stronę piszemy,że tak jest dobrze.Może ktoś wyjaśni inaczej bo ja nie potrafię.

Jak napisał Voshon w innym temacie-ręce opadają.

ec2Wze6.jpg