Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam taki problem. Mam dołożoną dużą navi z czytnikim mk3 i stacje radiowe sa wyświetlan jako LOCAL oprócz ESKI. Czasami wskoczy częstotliwość RMFMAX i zaraz powraca do LOCAL. Navi została dokodowana i zaraz po dokodowaniu pojawiły się na jakiąś chwile nazwy stacji poczym ponownie wróciło do LOCAL. Na wyświetlaczu licznika nazwy stacji radiowych poprawnie są wyświetlane. Pomożcie bo mnie rozwala to wyświetlanie. RDS oczywiście działa.
Opublikowano

Tak bedzie, musisz się z tym pogodzić. Poźniej będziesz miał LOCAL-*, gdzie * to wszystkie możliwe litery i cyfry.

Wynika to z tego, że tuner nie jest w stanie zapamiętać wciąż zmieniającej się nazwy stacji jak to u nas w polsce jest, gdzie w informacji RDS podawana jest godzina, numer telefonu, akutualnego wykonawce utworu i oczywiście nazwę stacji oraz takie tam inne śmieci. W Niemczech, Czechach czy gdzieś indziej jak jest stacja radiowa, np jakieś tam "VOX FM" to ta nazwa jest i cały czas będzie wyświetlana, jak zapamiętasz sobie np na 4 pozycji. Przy ciągłej zmianie RDSu będzie LOCAL-coś tam.

Opublikowano
no właśnie dziś jechałem na narty i zauważyłem że stacje radiowe ze słowacji wyświetlane są normalnie. szkoda
Opublikowano
zrobiłem dziś test i wyłaczyłem RDS i odrazu pojawiły się częstotliwości wiec to co mówiłeś kolego sprawdza się w 100%.