Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym kupić felgi, rozmiar 19" do X5 3.5D. Z tych w BMW, podobają mi się Y-Spoke 335; mają parametry 9Jx19 (ET 48).

Ciekawią mnie jednak felgi też innych firm...

W związku z tym mam pytanie: możecie doradzić, czy mam się trzymać tych parametrów? czy też mogę od nich odstąpić?

pozdr.,
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
niestety nie wiem jak z parametrami, ale to najladniejsze felgi do E70 (moim zdaniem) :cool2:

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Widzę że masz samochód z 2011 roku więc jest na gwarancji. Jeśli chcesz by wszystko było w zgodzie z wytycznymi bmw możesz stosować różne kombinacje felg(opon) ale tylko wg tabliczki widocznej po otwarciu drzwi kierowcy -prawa strona ( trochę poniżej wysokości klamki). W przypadku jakiejkolwiek usterki która ma jakiś związek z felgą ,oponą (jeśli któraś z nich nie jest autoryzowana przez bmw) możesz mieć problemy.Takie informacje uzyskałem od kolegi który pracuje w bmw w Krakowie w dziale części.To oczywiście teoria . Jaka jest egzekwowalność odstępstw od tego co napisałem -nie wiem ja nie ryzykowałem . Czy warto rozważać inne felgi niż oryginalne ? Dam Ci w przykładzie dwie moje historie z okresu ostatniego półrocza. Pierwsza -wracałem ze Słowacji z rodziną i przeciąłem na dziurze oponę run flat ( tak konkretnie że widziałem co jest środku). Przejechałem około 80 km bylem pewien że felga będzie choć trochę do prostowania . Nie było to potrzebne . Była to felga 20" wzór 227 . Druga sytuacja sprzed 3 tygodni . Wjechałem w dziurę po czym zauważyłem przy większych prędkościach lekkie wibracje.Wizyta w serwisie opon . Guma którą wjechałem w dziurę wybulona ale felga nienaruszona -19 " wzór 223. Nie wiem jaka jest technologia felg bmw ale są naprawdę świetne.Jeśli jednak mimo tego rozważasz felgi inne niż bmw skup się wyłącznie na znanych i uznanych firmach oraz felgach dedykowanych do naszych samochodów.Co do samego wyboru felg istotnych jest kilka parametrów ale informacje o tym znajdziesz w internecie.
Opublikowano
niestety nie wiem jak z parametrami, ale to najladniejsze felgi do E70 (moim zdaniem) :cool2:

Z 19-ek tak i dlatego one od początku były brane pod uwagę... 8-)

(...)Nie wiem jaka jest technologia felg bmw ale są naprawdę świetne.

To co opisałeś, to faktycznie - szacun dla Producenta :cool2:

Jeśli jednak mimo tego rozważasz felgi inne niż bmw skup się wyłącznie na znanych i uznanych firmach oraz felgach dedykowanych do naszych samochodów.Co do samego wyboru felg istotnych jest kilka parametrów ale informacje o tym znajdziesz w internecie.

Przeglądając strony Sprzedawców felg, dobierając pod kątem auta / silnika, pokazują się właśnie felgi o innym ET lub 8,5x19... Stąd moje pytania...

Dostałem m.in. taką odpowiedź:

"(...) Felgi nie muszą mieć dokładnie takich parametrów jak w karcie pojazdu te parametry są zmienne oprócz rozstawu (5x120) ważne że felgi mają certyfikat i homologację do danego auta."

a także

"(...) 8,5 to szerokość felgi w calach czyli te co proponuję będą 0,5 węższe opona 255 będzie pasowała na te felgi. ET to odsadzenie felgi felga z ET50 będzie wchodziła bardziej w nadkole dokładnie o 2 mm (...)"

Macie jakieś pomysły? :)

pozdr.,
Opublikowano

... w przypadku szkody możesz równiez mieć problem z wypłatą AC jeśli poruszałeś sie na felgach niezgodnych ze specyfikacją producenta. Ubezpieczyciele lubią łapać nas na takie detale :)

Poza tym w X5 tył i przód są inne felgi co dodatkowo komplikuje sprawę kupna zamienników.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
(...)

Poza tym w X5 tył i przód są inne felgi co dodatkowo komplikuje sprawę kupna zamienników.

to nie do konca jest prawda, w przypadku niektorych felg (np. wzor 214), tyl jest szerszy, ale generalnie w X5 jest przod i tyl jest taki sam (w X6 sa rozne otwory)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Sorki, ale nie masz racji. Do X5 sprzedawane przez ASO, są również komplety o jednakowym rozmiarze. Ten, o którym wspominam - "335" - fakt przód / tył różnią się, ale nie ma problemu - można zamówić i zainstalować jednakowe 4 szt. - potwierdzone przez ASO.

Ps. Ups "Bono" znów byłeś szybszy :D

pozdr.,
Opublikowano

A to sorki.

Ja zimę i lato mam różnice w szerokości felg. Na letnich 20' nie wyobrażam sobie inaczej gdyż różnica w szerokości opon jest znaczna.

BTW

Gdybyś chciał opony na lato do tych 19' to mam po małym przebiegu do zbycia (Dueler HP sport 255/50/19 i 285/45/19)

Opublikowano

BTW

Gdybyś chciał opony na lato do tych 19' to mam po małym przebiegu do zbycia (Dueler HP sport 255/50/19 i 285/45/19)

Dziękuję za ofertę :cool2:

Przymierzam się jednak do Goodyear EAGLE F1 (ASYMMETRIC) 255/50R19 . Może ktoś - przy okazji - miał już z nią do czynienia?

pozdr.,
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Kupione Y-Spoke 335 , nie było ładniejszych :twisted: Opony, jednak - Yokohama Advan Sport 255/50R19, mam nadzieję, że komplet zgra się z resztą autka...
pozdr.,