Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy,w takim razie może i ja bym wsadził chipa do mego iksa..Ale może troche szczegółów .

Gdzie,co ,jak i za ile??

Jaka będzie różnica w konikach??(dodam ze mam 3,0d 2003r)

Może ktoś z was podzieli się na forum wiedzą na ten temat.

krzych7676

Dołączenie: 25 Cze 2010 09:40

Miejscowość: ełk

Moje BMW: na początku e36 potem z3 a teraz wymarzony x5 3.0 d 2003

Opublikowano
Witam.Sluchaj jezeli chcesz chipowac to tylko i wylacznie przez mapowanie a nie boxy i podobne duperele.Jak znasz dobrego fachowca to samemu mozesz to zrobic.Sadzac po roku Twojego X pewnie masz 184KM wiec spokojnie mozesz do 220/240 podniesc moc.
Opublikowano
Witam.Sluchaj jezeli chcesz chipowac to tylko i wylacznie przez mapowanie a nie boxy i podobne duperele.Jak znasz dobrego fachowca to samemu mozesz to zrobic.Sadzac po roku Twojego X pewnie masz 184KM wiec spokojnie mozesz do 220/240 podniesc moc.

Można bardzo dużo.Nasuwa się tylko jedno pytanie czy niektóre podzespoły to wytrzymają.

Opublikowano

Witam.ponad rok temu zchipowalem x5 e53 2004 rok z 218 KM i 500 Nm na 260 KM i 602 Nm.mam manualną skrzynie biegow ,a one znosza duze moce.sprzeglo wymienilem przed wzmocnieniem silnika i od tego czasu zrobilem okolo 30,000 km.zadnych przygod nie mialem oprocz wypalonej dziury w tloku ,ale to sie zdarza przez lejacy wtrysk ,a nie przez mapowanie.polecam zchipowanie auta w dobrej firmie tunerskiej posiadającej hamownie 4X4 oraz dającej gwarancje na wykonaną usluge.kazda szanujaca sie firma robi to bez problemu.koszt calej operacji waha sie od 1000 zl wzwyz.wszystko zalezy od tunera.

WADY-wypada czesciej zmieniac olej w silniku oraz dokladniej chlodzic turbo po ostrej jezdzie a przed nią dobrze rozgrzac silnik zanim bedziemu jej jaja wybierac :lol: .

ZALETY-mniejsze zuzycie paliwa przy delikatnej jezdzie ,lepsza moc .predkosc maksymalna raczej nie wzrosnie znacznie.moja leci 230 km/h jak sie rozpedzi ,ale to jest meczenie silnika .

Ogolnie rzecz biorac jesli komus brakuje mocy niech wzmocni silnik ,ale zrobi to w dobrej firmie z renomą.

Opublikowano
Dokladnie jak kubabrzesko pisze.Podzespoly wytrzymaja.Ja mapowalem ze znajomym i mamy ta sama mape wgrana :D tez mam 218KM zmienione na 260KM.Kiedys bylo na farum o kupnie X 218 konnego ktory mial mape wstawiona i dodatkowo pare mechanicznych rzeczy ulepszonych i moc siegala 320KM
Opublikowano

Rowniez mam chipa na 260KM, pozostaje oczywiscie jedna kwestia, ASB i reduktor padaja czesto nawet przy seryjnej mocy, +20% na bank im nie pomaga ;-)

To juz odrobine wyeksploatowane auta, trzeba to miec na uwadze i dbac nieco bardziej, chociaz jak to mowia, co ma zawisnac nie utonie.

Ukreci sie najslabszy element, w zmeczonym dieslu najpierw ASB a za nia turbina.

Jak akceptujesz ryzyko bierz chipa, mi spalanie wzroslo ;-)

M.

Opublikowano (edytowane)
Moze to wada auta ze pada Ci ASB i reduktor.Mi mapowali w salonie X i juz 4 lata minely i nic sie nie dzieje.Fakt ze olej tylko co 10 tys zmieniam i nic poza tym. Edytowane przez lunatic666
Opublikowano

Powiem wam koledzy tak.Fakt sam mam zamiar zmienić mapę ( ale po wymianie kilku podzespołów ) bo czipa Panowie można wstawić i jeździć 60 na godzinę po miesicie nawet 7 lat.Jest jeszcze jeden problem Panowie dotyczący zmian fabrycznych w aucie.

Orientuje się może z was jak Ubezpieczalnia podchodzi do takiego auta jak go ( la wetują po ostrym i nie tylko ostrym dzwonie ) i wszystko sprawdzają.

Płacą czy nie płacą koledzy odszkodowania.Czy jaka kol wiek ingerencja w ustawienia fabryczne koledzy przyczynia się do tego że Pan z Ubezpieczalni napiszę wam pismo że nie płacimy.

Gdzieś słyszałem że takie rzeczy trzeba zgłaszać.Pomimo tego i tak zmienię mapę prędzej czy później. :D

Opublikowano
Jezeli zrobisz mape w fachowej firmie lub serwisie masz gwarancje i wszystko jest bezproblemowo rozwiazywane z ubezpieczalnia.Sam mialem male zdarzenie i nie patrzyli nawet na takie rzeczy a jestem w Allianzie ubezpieczony.