Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy dobrze rozumiem ,ASC+T zastępuje w jakis sposób szpere(przynajmniej częściowo)

Czy szpera i ASC to dwie zupełnie inne rzeczy.Chodzi mi o zasade działania,bo skoro asc też odejmuje i reguluje naped na oś tylnią i dodatkowo przyhamowuje lewe lub prawe koło?To ma chyba wiele wspólnego ze szperą?

ASC - zmniejsza moment obrotowy silnika, czyli dławi silnik

ASC+T - potrafi dodatkowo przyhamować koło (tylne) będące w poślizgu powodując przeniesienie momentu obrotowego na koło z przyczepnością

szpera a ASC+T to 2 różne mechanizmy, ale ASC+T powoduje

przeniesienie momentu obrotowego na koło nieślizgające się,

zastępując szperę (nie ppotrzeba wtedy układu różnicowego

o zwiększonym tarciu, poniważ zastęuje go układ hamulcowy).

pozdrawiam

Marek

E32 750 V12 r. 91

Opel Senator B 3.0 24V

Omega 3000

Jeep Cherokee 4.0

Jeep ZJ 5.2

http://img129.imageshack.us/img129/2398/bmwe327501uv3.th.jpg

Opublikowano

mechanizm roznicowy bez szpery działa tak ,ze zawsze jest napedzane te koło, które ma w danym momencie lżej . Dlatego sa problemy z ruszaniem gdy jedno koło jest na bardziej śliskiej nawierzchni niz drugie. ASC+ T eliminuje ten problem przyhamowując koło ślizgające się i wymuszając przeniesienie napedu na drugie koło.

Co nie zmienia faktu ,ze szpera wymusza jednoczesny napęd dwóch kół , czego ASC + T nie potrafi - i tu jest zasadnicza roznica.

Opublikowano
U mnie na przycisku jest samo ASC i OPRÓCZ zmniejszania obrotów silnika, działa to również na tylne koła, czuć to bardzo wyraźnie, jakby jakieś silniczki sie włączały przy każdym z tylnych kół. Teraz na śniegu włącza sie to bardzo często.
kocham moją bejke!!!!!!!!!!
Opublikowano
Witam, po czym rozpoznać w E36 czy jest ASC+T ?? Bo jak jest samo ASC to wtedy w środkowej konsoli jest przycisk. A gdy jest dodatkowo trakcja?

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

Opublikowano

jak poznac czy sie ma szpere u mnie na moscie nie ma tabliczki ani nic :doh: szukałem tez na forum ale nic nie znalazłem :roll: pytam dlatego ze jezdziłem juz po takim duzym sniegu wyjechałem nawet z takiego sniegu gdzie problemy miały fwd,moze poprostu mam szczescie i dobre zimówki :)

Moje bmw to kompletny golas, nie ma abs-u ani asc także mozna sie w nim cieszyc czysta przyjemnoscia z jazdy choć czasami by sie przydało