Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie, nie wiem czy to moje przewrażliwienie ale wydaje mi się może być coś nie tak. Ostatnio jechałem odcinkiem autostrady Grudziądz-Toruń, wiało (ale nie jakoś bardzo mocno) przy prędkości 140km/h czułem jak samochodem czasami bujało (tzn. przód, uciekał w lewo a potem wracał w prawo) było to momentami niebezpieczne, dlatego zwolniłem, pomyślałem sobie wieje bocznym to i samochód zachowuję się niepewnie, ale jak zobaczyłem na lewym pasie jak myknęła mi astra II kombi (miał może z 160-170km/h) to stwierdziłem, że jest coś nie tak (tym bardziej, że e46 w automacie waży "swoje" i na pewno więcej niż astra II ).

Nie wiem, czy to zaczątek problemów z przekładnią kierowniczą czy może coś innego? Mam praktycznie nowe amory (może z 10tyś km zrobione), wymienione jakiś czas temu wahacze (sworznie+tuleje), łączniki stabilizatora, zimówki mają z 6,5mm. Może coś nie tak z tyłem? Jak uważacie? Pozdrawiam.Dzięki

Ps. dodam, że czasami jak jadę ale tylko na poprzecznych nierównościach to czuję małe drgania w kierownicy

Opublikowano

Witam

Nie jestem mechanikiem ani duzym znawca ale mialem podobny dylemat pare lat temu owczesnie w Fordzie Mondeo, jako ze po raz pierwszy zalozylem zimowki nie mialem pojecia ze moze byc tak duza róznica w oponach (lato/zima). Pomimo ze zalozylem zimowki na oryginalne (wywazone)17" felgi to auto bujalo na lukach przy "wiekszej predkosci"a zwlaszcza w temperaturze powyzej +5C. Na wiosne zalozylem nowe opony na te same felgi i problem zanikl.

Opublikowano
miałem taki problem też na letnich, ale tłumaczyłem to tym, że miałem z przodu słabe opony letnie (z tyłu kupiłem nowe, natomiast na przodzie miały z 4-4,5mm)