Skocz do zawartości

Prosze o pomoc, dziwny swist 3.0d - nagranie mp3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam e39 530d 2002r

Mam turbine po regeneracji (zrobilem na niej 3000km) , zmienilem takze przeplywomierz , termostat , rure dolotu powietrza do turbo oraz wyciagnalem katalizatory. Turbina nie była zajezdzana - jazda tylko na autostradach, nie pałowanie. Po 2000km cos w silniku zaczelo dziwnie swiszczeć - jest to metaliczny dzwiek ktory nie jest slyszalny w ogole do 1300obrotów , od 1300-2200obr jest slyszalny najbardziej , powyzej ustaje, od 3000obr w ogole go nie slychac. Dzwiek przypomina metaliczne tarcie. Wrzucam mp3 z nagraniem po kolei obroty co jakies 15sekund są zwiekszane o 500. Prosze o zwrocenie uwagi na koniec mp3 - nagralem dzwiek spadku z obrotów tak z 3000-1000 obrotów , ten dzwiek najbardziej slychac pomiedzy 2200-1300obr. Najgorsze jest to , ze jestem w niemczech i nie mam mozliwosci wizyty u mechanika (wiadome jakie tu sa koszta serwisu , nowa beemke bym pewnie kupił :)) do kraju wracam za jakis tydzien i czeka mnie zrobienie jeszcze 1300km. Prosze o pomoc z zdiagnozowaniem co to moze byc i czy naprawde powinienem zaczac sie bac.

link: do nagrania (jakos nie najlepsza bo niestety z telefonu)

http://w361.wrzuta.pl/audio/1aKtPTAX9pp/e39_3.0_diesel_pr

zwroccie uwage od 30 do 60sekundy

i od 2:00 do 2:30 <- tu najbardziej slychac przy spadku z obrotów

Bardzo prosze , wiem , ze znajdzie sie jakis fachowiec ktoremu zechce sie poswiecic te 3minuty na przesluchanie tego nagrania.

Z gory dzieki

Opublikowano

Świst na pewno pochodzi od turbiny. To co możesz zrobić na miejscu to posprawdzaj wszystkie polaczenia od turbo i do turbo. Dolot, rura od przepływki do turbo, sprawdź też przewód od odmy (ten ktory jest podłaczony do rury idącej od przepływki do turbo. Jesli cos luzne to podociągaj.

Oprócz tego możesz sprawdzic tez turbo od strony wydechowej, szczególnie łączenie rur tuz przy pierwszych katalizatorach.

Najlepiej jakbys miał kanał.

Sprzedam czesci do BMW E36 1.8(115KM)!!!

Kontakt: 502278481 lub pw.

Opublikowano
W jaguarze X-type 2.0D miałem podobnie turbinka świeża a świst bardzo słyszalny mocy nie tracił okazało się, że to jakiś przewód obok turbiny. Podciągnij wszystko i powinno pomóc
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem coś takiego w dostawczaku, wiadomo, inny silnik, ale efekty dźwiękowe turbo robiło podobne.

Okazało się, że dziurawy był intercooler, uciekało ciśnienie, i komputer chcąc to nadrobić dawał popalić turbinie, która musiała chodzić na pełnej wydajności, i wydawała takie dźwieki.

Po wymianie wszystko chodziło normalnie.

Na twoim miejscu sprawdził bym cały dolot, może cos pękło, albo jest niedokręcone.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Przepraszam , ze tak pozno :) ale jezeli by to kogos interesowalo to do pl sie dotoczylem :D

turbina umierala stad te dzwieki , juz mam nowa , zrobilem juz na niej ponad 10 000km i wszystko gra :8)