Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem nawy na forum i potrzebuje pomocy , kupilem e91 po wypadku i mam troszke do ogarniecia , auto powiedzmy ze sprawne bo jezdzi ale mam szczelona kurtyne lewa i mase bledow . W lewym przednim kole cos dziwnego sie dzieje i zapala pomaranczowy trojkacik z wykrzyknikiem (jakis dziwny dzwiek i jakby przychamowanie tego kola) , przy wdepnieciu gazu na maxa (automat) strasznie buja calym autem i usiluje jakby wpasc w poslizg, jakby nie rowno tylne kola napedzaly calosc. Bardzo bym prosil o jakies zdjecia pod maska tej przestrzeni miedzy chlodnicami a silnikiem (320d), mam tam mala chlodniczke chyba olejowa ktora sobie wisi zeby wisiec i nie mam pojecia do czego ja przymocowac . Gdzie moge znalesc modol od airbagu zeby go wymontowac i zaniesc do ''resetowania'' na wykasowanie czy naprawe po wystrzalowa. Jak cos sie jeszcze dopatrze to dopisze. Panowie bardzo przepraszam jesli cos z tego bylo ale o powypadkowych autach nie ma za wiele . Prosze o pomoc i wyrozumialosc . Pozdrawiam Dawid
Opublikowano
Litości :mad2:

nie znasz się na autach i chcesz naprawiać :duh:

Litosci :mad2: nie pomogles a odpisujesz :duh:

nic madrego nie napisales a i racji nie masz , po czym to wywnioskowales ?

Opublikowano
Witam jestem nawy na forum i potrzebuje pomocy , kupilem e91 po wypadku i mam troszke do ogarniecia , auto powiedzmy ze sprawne bo jezdzi ale mam szczelona kurtyne lewa i mase bledow . W lewym przednim kole cos dziwnego sie dzieje i zapala pomaranczowy trojkacik z wykrzyknikiem (jakis dziwny dzwiek i jakby przychamowanie tego kola) , przy wdepnieciu gazu na maxa (automat) strasznie buja calym autem i usiluje jakby wpasc w poslizg, jakby nie rowno tylne kola napedzaly calosc. Bardzo bym prosil o jakies zdjecia pod maska tej przestrzeni miedzy chlodnicami a silnikiem (320d), mam tam mala chlodniczke chyba olejowa ktora sobie wisi zeby wisiec i nie mam pojecia do czego ja przymocowac . Gdzie moge znalesc modol od airbagu zeby go wymontowac i zaniesc do ''resetowania'' na wykasowanie czy naprawe po wystrzalowa. Jak cos sie jeszcze dopatrze to dopisze. Panowie bardzo przepraszam jesli cos z tego bylo ale o powypadkowych autach nie ma za wiele . Prosze o pomoc i wyrozumialosc . Pozdrawiam Dawid

...jeśli zdecydujesz się na kompleskowe doprowadzenie auta do stanu uzywalności to dam Ci namiar na kogos kto pomoze...do Mikołowa nie masz daleko ...z tego co opisujesz to "zrób to sam" nie ma sensu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niestety auta z takim życiorysem nie naprawisz "w garażu". Bez kompleksowego zdiagnozowania na "komputerze" nie warto rozpoczynać napraw, bo będą wysokie koszty i zero efektu. Co do braków w mechanice, to najrozsądniej byłoby znaleźć kogoś kto ma takie auto w okolicy i poprosić o pokazanie co ma pod maską, a sam sobie zrobisz odpowiednie fotki. Radzę skorzystać z oferty kolegi który zaoferował pomoc i życzę powodzenia.
Opublikowano

Ta mała chłodniczka to wymiennik ciepła oleju skrzyni automatycznej, przymocowany do obudowy chłodnicy wody.

http://realoem.com/bmw/select.do wpisz numer vin i tam masz rysunki gdzie co siedzi i ile kosztuje w salonie

Buja bo masz uszkodzoną półoś napędową, a raczej przegub wewnętrzny. na to stawiam w pierwszej kolejności

Moduł ABG znajduje się w tunelu środkowym do 3 wystrzałów poduszek powietrznych nie musisz go wymieniać wymień poduszki napinacze taśmę spiralną airbagu w razie potrzeby pasy, a błąd skasuj. Polecam przed naprawą blacharska sprawdzić geometrię.

Opublikowano
Ta mała chłodniczka to wymiennik ciepła oleju skrzyni automatycznej, przymocowany do obudowy chłodnicy wody.

http://realoem.com/bmw/select.do wpisz numer vin i tam masz rysunki gdzie co siedzi i ile kosztuje w salonie

Buja bo masz uszkodzoną półoś napędową, a raczej przegub wewnętrzny. na to stawiam w pierwszej kolejności

Moduł ABG znajduje się w tunelu środkowym do 3 wystrzałów poduszek powietrznych nie musisz go wymieniać wymień poduszki napinacze taśmę spiralną airbagu w razie potrzeby pasy, a błąd skasuj. Polecam przed naprawą blacharska sprawdzić geometrię.

Super z chlodniczka luknalem co i jak i juz zamontowana . POduszka byla tylko jedna boczna szczelona , wiec jak tylko wykasowac wystarczy to rewelacja . Dzisiaj chclalem na geometrie ale przedni prawy wachac ma lekkie luzy i musze zmienic prze geometria. Co do bujania zastanawiam sie czy nie przez jakas awarie kontroli trakcji ?? uszkodzona polos i przegub dosc groznie brzmi :| . Pod kompa moze uda sie jutro ogarnac temat to wyjdzie co i jak.

Dzieki Wielkie za pomoc :D

Opublikowano

Kolego dla własnego bezpieczeństwa odstaw auto do garażu i nie jeździj póki nie naprawisz :) NAJLEPIEJ to zaprowadz samochód do mechanika, który ma komputer.

pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wiec tak , troche bledow z silnika jak swiece , intrcooler , kontrola trakcji , abs , esp....itp wszystko z napedu , prawdopodobnie uszkodzony czujnik od absu , raz swieci raz nie , jak jade prosto jest ok a przy ostrym skrecie w prawo sie zaswieca . air bag wyszlo ze szczelona tylko jedna kurtyna (juz wymieniona) i plus przy aku (wymieniony ) ale nie dalo sie tego skasowac bo jednak trzeba bylo zaniesc sterownik od airbagow do kasowania crash daty . Blad tylnej szyby , linka pomotana od mechanizmu , silniczek albo pompa pomocnicza od ''nawiewow'' ta taka mala niedaleko filtra oleju. cisinienie w kolach ale to chyba od abs-u . pdc bo z przodu kiedys bylo a teraz tylko wtyczki wisza. kupilem interfejsa i wujek mi to bedzie ogarnial ( zajmuje sie citroenem i peugeotem ) wic powinien sobie i z tym poradzic. Auto w tej chwili u blacharza jak odbiore to bede sie dalej bawil.
Opublikowano
Tak na marginesie jest szansa poupychac nawi CIC na miejsce tej starej ? tak zeby wszystko smigalo jak powinno .
Opublikowano
Super ,że masz do tego zacięcie i Ci sie chce w tym grzebać . Przynajmniej potem będziesz wiedział co w aucie piszczy trochę zabawa jak z małego modelarza . Powodzania :cool2:
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Super ,że masz do tego zacięcie i Ci sie chce w tym grzebać . Przynajmniej potem będziesz wiedział co w aucie piszczy trochę zabawa jak z małego modelarza . Powodzania :cool2:

Jeszcze specjalnie dla Ciebie abyś się nie znichęcił czasami :D

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano

Jeszcze specjalnie dla Ciebie abyś się nie znichęcił czasami :D

HEHE dzieki :) mialem wczesniej e36 w cabrio i nigdy to auto nie widzialo mechanika za mojej kadencji (6 lat) , sam wszystko wymienialem i naprawialem czasami metoda prob i bledow ale wychodzilo na moje.... no tu to juz wyzszy poziom ale nie zniechecam sie . Sporo Wasze-Nasze forum mi w tym pomaga ,masa ciekawych informacji tedy przeplywa wiec licze ze i w tym przypadku mechanik odpada albo przynajmnie wizyty w warsztatach ogranicze do minimum.

Opublikowano

Kolega dobrze ci doradza.

Ale tasme spiralna z tego co wiem tez sie nie wymienia!!!

Ewentualnie mozesz ja przeprogramowac jesli bedzie taka koniecznosc ale ja nie potrzebowalem. Ale ja nie jestem ekspertem. Nawet napinaczy ani przewodu zasilajacego nie wymienialem choc wiem ze tak sie nie robi. I wszystko smiga ( komus).