Skocz do zawartości

320d CR szarpie nie przyspiesza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

panowie mam poważny problem z autem które ledwo co kupiłem,

mianowicie aut dziś rano po odpaleniu w ogóle nie przyspiesza, dławi się jak by paliwa brakowało a jest pół zbiornika...

Nie da się w ogóle jechać szarpie w zakresie od 1400 obrotów w gore, każde docisnienie gazu to zadlawienie silnika i szarpanie,

na wolnych obrotach auto pracuje równo nie falują obroty...

Po zakupie pierwsze 1000km bez najmniejszych problemów, następnie zdemontowałem z kolektora ssącego klapki, były całe w dobrym stanie, przy okazji wyczyściłem agr bo był zasyfiony, złożyłem do kupy zatankowałem paliwo tam gdzie zawsze (zawsze zero problemów) zrobiłem 300km i wszystko było ok.

Dziś rano niestety taka sytuacja mnie spotyka, dodam jeszcze że auto na postoju nie chce się również wkręcać na obroty max 3,5 tys.

Co do objawów nie ma znaczenia czy silnik zimny czy ciepły, w okolicach 1000obrótów wciskam gaz do dechy nie ma szarpania ekonomizer dobija do 20l a auto jak by stało w miejscu, straszny mul ledwo przyspiesza.

Wcześniej miałem jeszcze objaw że w zakresie 1600-2000 delikatnym przyspieszaniu lekko poszarpywało tak jak by paliwa brakowało, przy wciśniętym gazie mocniej auto szło bez zająknięcia. (podobny temat wyczytałem że przy takich objawach uszkodzony czujnik ciśnienia a listwie CR)

Auto nie dymi w żaden specyficzny sposób,

wiem że bez podłaczenia do kompa to wrózenie z fusów ale kabel zamówiłem dopiero i pewnie koło piątku dopiero będzie, dziś odepne przepływke i zobacze czy coś się zmieni, choć jak dla mnie przy walnietym airmasie nie powinno być szarpania. Zajrzę też z powrotem do EGRa i zaworka nim sterującego nie wiem czy się nie zablokował ale czy byłyby wtedy takie objawy?

Filtr paliwa i powietrza wymieniłem przy zakupie...

Generalnie jestem zielony jeśli chodzi o BMW, dlatego prosze o porady i sugestię co powinienem jeszcze sprawdzić?

Z gory dziękuję za pomoc

Opublikowano

Można stawiać na turbinę, pompę CR lub czujniki.

Najpierw sprawdź czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym, albo czujnik ciśnienia na szynie CR ten od strony chłodnicy, sprawdź wszystkie wtyczki czy są ok i czy po tym twoim czyszczeniu się coś nie odłączyło.

Druga sprawa to komputer i odczytane błędy.

Opublikowano

auto postało 4h, i po ponownym odpaleniu szarpęło 2 razy i nagle zaczeło jechać przez chwile normalnie ale po chwili niestety zmuła straszna, co ważne już nie szarpie jedynie aut jest strasznie zmulone na 1 2 i 3 autobusy mnie wyprzedzają jak ruszam spod świateł, jak się rozpędze na 3 ce do 60 i zredukuje d do 2 żeby miało powyzej 3 tys obortów to jakoś jedzie lepiej ale też słabo, generalnie wygląda jak by jednak przepływka umarła.

co ciekawe zaobserwowałem że jak jade na 3ce przy predkości 45km/h 1500 obrotów pedał do spodu auto w ogóle nie przyspiesza, a ekonomizer stoi w miejscu na poziomie spalanie 6litrów mimo że pedał w podłodze, czyli dawka paliwa jest cięta...

Opublikowano
Albo dawki powietrza brak, na oko nic nie stwierdzisz, sprawdź czujnik doładowania w kolektorze dolotowym, poza tym to tylko komputer.
Opublikowano

hej,

winowajcą okazał się elektrozawór sterowania egr,

po odpięciu wężyka z 'gruszki' egr auto odzyskało wyraźnie moc mimo że oczywiście było opóźnienie we wstawaniu turbo, dodam jeszcze że po odpięciu przepływki auto również dobrze śmigało więc był chwila zwątpienia, ale ostatecznie przeczyściłem ten elektrozawór, podpiąłem przepływkę i auto wróciło do stanu jaki powinno mieć.

Opublikowano
ale i tak przepływka chyba do zmiany. Auto po odpięciu przepływki powinno wyraźnie słabnąć. Jak chodzi lepiej to znaczy że przepływka oszukuje i trzeba wymienić. Bedziesz mieć inpe to można to sprawdzać :)
szukam