Skocz do zawartości

320d 136KM ciężko wchodza biegi jedynka i dwójka ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem jeśli w ogóle to można nazwać problemem. Zauważyłem ze gdy rano odpalam zimny silnik to mam problem z wrzucaniem biegu jedynki i dwójki ( troszkę większy opór i tak jak by coś blokowało wajchę skrzyni biegów). To znaczy jedyna zaraz po odpalaniu i ruszeniu wchodzi normalnie tylko rozpędzam się troszkę i chce wrzucić dwójkę to już czuje opór. Zatrzymam się na pierwszym światłach jeszcze silnik zimny chce wrzucić jedynkę i opór dziwny i tak jak by bieg nie chciał wejść. Wszystko mija i biegi normalnie wchodzą jak już się silnik nagrzeje :) Wiec co to może być, miał tak ktoś kiedy? Co to może być?
Opublikowano
Musze się najpierw dowiedzieć jak się taki olej zmienia... trudne to ? Trzeba do tego mechanika? Później kupić jakąś oliwę Motula i w domu na spokojnie to zrobić, chyba zrobię to po nowym roku. Chyba że ktoś tu miał taki przypadek i wie że to coś innego niż olej.
Opublikowano

a duża strzykawa i wężyk nie wystarczy?

o ile jakiś olej się tam znajduje, to sama wymiana na nowy nie musi rozwiązać problemu.

Opublikowano
oczywiście że wystarczy. ja wlewałem strzykawką, żadna pompka nie jest potrzebna. oczywiście trochę się namachałem wlewając prawie 2 litry oleju strzykawką, ale dało radę bez problemu.
Opublikowano

Przecież pisali poprzednicy, że nie ma pewności czy to wina oleju, ale nie jest to chyba astronomiczny koszt żeby sprawdzić czy wymiana przyniesie poprawę.

Ze swojego doświadczenia dodam, że jest to raczej wina skrzyni i wymiana oleju przyniesie poprawę ale nie pomoże całkowicie. U siebie wymieniłem kompletne sprzęgło z dwumasą, olej i nadal na zimnym silniku jest lekki problem z pierwszym wrzuceniem tych biegów. Ale tylko w zimie.