Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak jak w temacie, do 5k obrotów kręci idealnie, przy 5000 jakby silnik tracił całą moc, jakby pompa przestswała podawać paliwo. Po prostu się dusi. Trzeba zejść z obrotów i samochód zaczyna jechać normalnie. Cholernie przeszkadza zwłaszcza jak auto przestaje jechać podczas wyprzedzania. O bolączkach M40 poczytałem dosyć dużo, ale nie jestem pewien czy może chodzić o to samo w mojej 318.

Pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano
wytarty walek to bolaczka m40 a ty masz m43 wiec wątpie. moze dobrze podejrzewasz ze pompa?sprawdz cisnienie.moze przeplywka?szukanie w ciemno..najlepiej do komutera..
Opublikowano
Na kompie miałem tylko błędy ASC, ale to inna bajka, mam cichą nadzieję że ktoś się spotkał z podobną przypadłością właśnie w 43. Gdzieś obiło mi się o uszy że może to być wina lambdy, ale na kompie chyba powinno to wykazać. To dławienie wygląda jakby ktoś specjalnie ustawił: "jest 5000 masz się wyłączyć". Za każdym razem równiutko przy 5000.
Opublikowano

Dobra, problem rozwiązany. Nie wiem co pomogło ale autko chodzi jak marzenie. Na kanale zauważyłem że przy obrotach z wężyka za pompką paliwa robi się mgiełka. Przewód stary twardy wymieniłem, założyłem nowy zacisk.

Wcześniej wymieniłem filtr oleju, powietrza do skrzynki wlałem maxlife, ale to raczej nie zrobiło żadnej roboty w tym wypadku.

W każdym razie dzisiaj rano miałem 6000 i brakło mi drogi żeby zobaczyć czy wkręci się na więcej.

Opublikowano
no widzisz kolego wlasnie od tej mgielki tak sie dzialo..dobrze ze to zoboczyles bo mechanicy ciagneli by kase i wymieniali wszystko pokolei..moj ojciec mial podobnie w vw tylko ze jemu nawet jak odpalil to gasł musial mu gaz trzymac..